La industria cultural en el siglo XXI. Sobre la actualidad del concepto de Adorno y Horkheimer
Paraules clau:
industria cultural, teoría crítica, cultura burguesa, posmodernismo, M. Horkheimer, Th. W. Adorno, internet, publicidad, mundo virtual, contraculturaResum
Este texto aborda la cuestión de la actualidad de la crítica de la industria cultural de M. Horkheimer y Th. W. Adorno. Dicha actualidad se pone en evidencia mediante una doble estrategia: diferenciarla de la pseudocrítica elitista que parte de la alta cultura burguesa, por un lado, y del culto posmoderno de la superficialidad, por otro, presentadas como las dos caras de una misma moneda. En el centro de esta actualización se encuentra la forma mercancía, ignorada por esas dos pseudocríticas, pero que jugó un papel decisivo en la teoría crítica de la industria cultural y también hoy es la clave para el análisis de los cambios tecnológicos y culturales en la era de Internet. Desde dicha clave es posible llevar a cabo una crítica de esos cambios: desde el reduccionismo tecnológico a la vampirización y agotamiento de las reservas culturales, pasando por el papel de la publicidad, la virtualización del mundo de la vida, a la interactividad o la gratuidad de los productos.
Descàrregues
Referències
HEINE, Heinrich (1979): Die romantische Schule, en Düsseldorfer HeineAusgabe: Heinrich Heine–Historischkritische Gesamtausgabe der Werke. Ed. de Manfred Windfuhr, Vol. 8/1, Hamburgo: Hoffmann und Campe, 121249.
HORKHEIMER, Max y ADORNO, Theodor W (1947): Dialektik der Aufklärung. Philosophische Fragmente, en Gesammelte Schriften (Vol. 3). R. Tiedemann (ed.). Fráncfort: Suhrkamp, 1986.
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Drets d'autor (c) 2022 Robert Kurz
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0.
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica