La metafísica del capital: fetichismo y nihilismo
Paraules clau:
metafísica, capital, abstracción, fetichismo, nihilismoResum
Nuestra hipótesis es que el devenir-mercancía de las relaciones capitalistas es proporcional a la consumación nihilista de las categorías de larga duración de la metafísica occidental. El capitalismo tiene raíces metafísicas expresadas en la estructura dual de la mercancía (valor y valor de uso) y en el carácter bifacético del trabajo que las produce (concreto y abstracto). En el espacio social del capital se refuncionalizan las temporalidades de larga duración de la metafísica occidental. Así como también sucede con las temporalidades de longue durée del lenguaje, el monoteísmo, el patriarcado y la dominación masculina, el capital re-funcionaliza de manera relativamente heterogénea y sincrónicamente asintótica las categorías de la metafísica occidental para ponerlas al servicio de la reproducción ampliada del valor-que-se-valoriza.
Descàrregues
Referències
BORGES, Jorge Luis (2010: Obras completas I: 1923-1949, Buenos Aires, Emece.
DEL BARCO, Oscar Escencia y apariencia en El Capital, Buenos Aires: Marat, 2017.
DEL BARCO, Oscar El otro Marx, Córdoba: Milena de Cacerola, 2018.
DELEUZE, Gilles & GUATTARI, Félix (2010) El Anti Edipo, Barcelona, Paidós.
HEINRICH, Michael (2008): Crítica de la economía política. Una introducción a El capital de Marx, España, Escolar y Mayo Ediciones.
JAPPE, Anselm (2011): Crédito o muerte: la descomposición del capitalismo y sus críticos, Madrid, Pepitas de calabaza
JAPPE, Anselm (2015): El fetichismo de la mercancía (y su secreto), España, Pepitas de calabaza.
JAPPE, Anselm (2016): Las aventuras de la mercancía, España, Pepitas de calabaza.
MARX, Karl (1974): Introducción general a la crítica de la economía política, Buenos Aires, Siglo XXI, 1974.
MARX, Karl (2002): El Capital. Crítica de la economía política, Buenos Aires, Siglo XXI.
POSTONE, Moishe (2006): Tiempo, trabajo y dominación social. Una reinterpretación de la teoría crítica de Marx, Madrid, Marcial Pons.
RANCIERE, Jacques (1974): El concepto de crítica y la crítica de la economía política de los Manuscritos de 1844 a El Capital, Buenos Aires, Ediciones Noé.
REPOSSI, Mariano Alberto (2017): “Decir la noche. Notas preliminares a Escencia y apariencia en El Capital”, de Oscar del Barco, Buenos Aires, Marat.
VÁZQUEZ, Alfredo Macías (2017): El colapso del capitalismo tecnológico, España: Escolar y Mayo Ediciones.
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica