Revisitando a questão da solidaridade na Teoria Crítica
Paraules clau:
Solidariedade, Theodor W. Adorno, Richard Rorty, Jürgen Habermas, Axel Honneth, Natureza, EstéticaResum
Este artigo examina três obras da filosofia contemporânea que pensam a solidariedade: Contingência, Ironia e Solidariedade (1989), de Richard Rorty, Luta por reconhecimento (1992), de Axel Honneth, e Consciência moral e agir comunicativo (1983), de Jürgen Habermas. Pretendo apresentar os contornos de uma proposta alternativa sobre a solidariedade a partir da consideração do imbricamento constituinte de mímesis e racionalidade, nos termos desenvolvidos por Theodor W. Adorno. Tratase de pensar o que se poderia chamar deconstituição “estética” da solidariedade para com o interhumano (sociedade), o infrahumano (natureza externa), e o intrahumano (natureza interna). Essa concepção leva a assumir que a razão é constituída pelo mimético, que integra os diversos níveis da solidariedade, reunindo-os em sua dialética histórica.Descàrregues
Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.
Descàrregues
Publicades
2016-02-17
Com citar
Alves Júnior, D. G. (2016). Revisitando a questão da solidaridade na Teoria Crítica. Constelaciones. Revista De Teoría Crítica, 5(5), 236–259. Retrieved from https://constelaciones-rtc.net/article/view/825
Número
Secció
Articles
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica