Reflexiones sobre las nuevas lecturas de Marx. La Teoría Crítica como un conocimiento no-identitario
Paraules clau:
Teoría Crítica, marxismo, Adorno, sujeto automático, luchaResum
En este artículo se presenta una reflexión teórica e histórica sobre las nuevas lecturas de Marx, que se sitúan en la tradición de la Escuela de Frankfurt, en específico me refiero a la crítica del valor, la teoría crítica de Moishe Postone y el Open marxism. Utilizo el término “nuevas lecturas de Marx” en un sentido general y referido a una constelación histórica que abarca los últimos 30 años, mi enfoque teórico es la Teoría Crítica de Adorno. El objetivo del presente artículo no es comprender las nuevas lecturas de Marx como divergentes o enfrentadas, es analizarlas como momentos de cognición del carácter doble de la sociedad capitalista. Lo que desarrollaré a continuación no es un análisis completo y exhaustivo de las nuevas lecturas de Marx, me enfocaré en uno de los puntos decisivos para dichas lecturas: el concepto de “capital” y su relación con la sociedad moderna. En términos generales lo que busco es contribuir con la disolución del principio de identidad que domina el pensamiento moderno en su conjunto, incluyendo el pensamiento crítico. El pensamiento de Adorno es el intento más importante por superar dicho principio y por escapar a la cárcel de la lógica.
Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica