KANT A TRAVÉS DE FREUD
Paraules clau:
libertad, pulsiones, coacciónResum
Este artículo tiene el interés de pensar la interiorización de los preceptos sociales desde la lectura, psicoanalíticamente orientada, que hace Th. W. Adorno del imperativo categórico kantiano en relación a una constante en las cuestiones que ocuparon al primer período en Teoría Crítica. Esta constante fue expresada en Dialéctica de la ilustración en el interés por “comprender por qué la humanidad, en lugar de entrar en un estado verdaderamente humano, se hunde en un nuevo género de barbarie” y en el imperativo categórico formulado por Adorno en Dialéctica negativa: “orientar el pensamiento y acción de modo que Auschwitz no se repita, que no vuelva a ocurrir nada parecido”.
Descàrregues
Referències
Theodor W. ADORNO, «La crítica de la cultura y la sociedad en Prismas.
La crítica de la cultura y la sociedad, Barcelona: Ariel, 1962.
Theodor W. ADORNO, Televisión y cultura de masas. Córdoba, Eudecor, 1966.
Theodor W. ADORNO, Dialéctica negativa, Madrid: Taurus, 1975.
Theodor W. ADORNO. Problems of Moral Philosophy, California: Stanford University Press, 2001.
Th. W. ADORNO, «Individuo y organización» en Escritos Sociológicos I, Madrid: Akal, 2004.
Theodor W. ADORNO, “Antisemitismo y propaganda fascista” en Ensayos sobre la propaganda fascista. Psicoanálisis del antisemitismo, Buenos Aires, Paradiso ediciones, 2005.
Mateu CABOT, “Estereotipos de la representación del cuerpo en la televisión. Aspectos de la crítica de la cultura de masas de Th. W. Adorno” en Daimon. Revista Internacional de Filosofía, Suplemento 5, 2016, pp. 621-631.
Sigmund FREUD, Pulsiones y destinos de pulsión en OC XIV. Buenos Aires: Amorrortu, 1984.
Sigmund FREUD, “31° Conferencia. La descomposición de la personalidad psíquica” en Nuevas conferencias de introducción al psicoanálisis, OC, Vol. XXII, Buenos Aires: Amorrortu editores, 1991.
Max HORKHEIMER, “Los judíos y Europa” en Constelaciones. Revista de Teoría Crítica. España: nro 4, diciembre de 2012.
Immanuel KANT, Crítica de la razón práctica. Buenos Aires, Losada, 2003.
Immanuel Kant, Crítica de la razón pura, México: Fondo de Cultura Económica, Universidad Autónoma Metropolitana y Universidad Nacional Autónoma de México, 2009.
Immanuel KANT, Fundamentación de la metafísica de las costumbres, Madrid: Alianza editorial, 2012.
Jacques LACAN, “Kant con Sade” en Escritos 2. Buenos Aires: Siglo XXI Editores, 2005.
Karl MARX, Contribución a la crítica de la economía política, México: Siglo XXI Editores, 2008.
Fernando MOLEDO, “Nöthigung, necessitatio, necesitación. Sobre el significado de un concepto kantiano de la filosofía práctica” en Crítica y metafísica. Homenaje a Mario CAIMI. Claudia JÁUREGUI, Fernando MOLEDO, Hernán PRINGE y Marcos THISTED (Eds), Hildesheim, Olms, 2015.
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica