LA LÓGICA DE LA VIOLENCIA Y LA CULTURA DE LA CRUELDAD. LAS MUTACIONES SOCIALES EN TIEMPOS DE CRISIS CIVILIZATORIA
Paraules clau:
violencia, sujetos, poder, crueldad, crisis civilizatoria.Resum
En este artículo se presentan algunas líneas de análisis para ampliar la crítica de la violencia y pensar su papel en la definición de las interacciones cotidianas. Para ello se interpreta el marco de la crisis civilizatoria. Lo que permite pensar en la producción de nuevos sujetos sociales, que encaran las contradicciones del mundo contemporáneo, no para transformarlo sino para conservarlo. Junto con estos nuevos sujetos, emergen (salen a superficie) dos rasgos fundamentales de la tendencia civilizatoria capitalista: el fetichismo de la mercancía y el autoritarismo social. Esto permite entender el papel de la cultura de la crueldad, más allá de una valoración moral, y su funcionamiento en las nuevas relaciones de poder.
Descàrregues
Referències
Agamben, Giorgio, “De l’Etat de droit à l’Etat de sécurité”, Le Monde, diciembre de 2015
Agamben, Giorgio, “Walter Benjamin y el capitalismo como religión” (trad. S. Seguí), en: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=168119 (consultado el 15 de mayo de 2018). (Versión original en Lo Straniero, núm. 155, mayo de 2013).
Agamben, Giorgio, Estado de excepción y genealogía del poder. Barcelona, Centro de cultura contemporánea de Barcelona, 2005.
Agamben, Giorgio, Estado de Excepción. Homo sacer II (trad. Flavia Costa e Ivana Costa). Buenos Aires, Adriana Hidalgo, 2004.
Alemán, Jorge, En la frontera. Sujeto y capitalismo. Barcelona, Gedisa, 2014.
Bejamin, Walter, “El capitalismo como religión” (trad. Enrique Foffani y Juan Antonio Ennis, Universidad Nacional de La Plata Argentina) en: http://www.redkatatay.org/sitio/talleres/capitalismo_religion_5.pdf (consultado el 15 de mayo de 2018).
Bejamin, Walter, Parque central, en Obras, tomo I, vol. 2 (trad. Alfredo Brotons Muñoz). Madrid, Abada, 2008
Benjamin, Walter, El libro de los pasajes (trad. Luis Fernández Castañeda). Madrid, Akal, 2005
Benjamin, Walter, Tesis sobre la historia y otros fragmentos (trad. Bolívar Echeverría). México, Itaca, 2008.
Comaroff, Jean y John Comaroff, Theory from the South: Or, How Euro-America Is Evolving Toward Africa. Nueva York, Routledge, 2016.
Deleuze, Gillez, “Post-scriptum sur les sociétés de contrôle”. L’autre journal, núm. 1, mayo 1990.
Echeverría, Bolívar, “De violencia a violencia”, en Vuelta de siglo. México, Era, 2006.
Echeverría, Bolívar, “Imágenes de la blanquitud”, en Modernidad y blanquitud. México, Era, 2010
Echeverría, Bolívar, “La modernidad ‘americana’ (claves para su comprensión)”, Modernidad y blanquitud. México, Era, 2010.
Echeverría, Bolívar, “La religión de los modernos”, en Vuelta de siglo. México, Era, 2005.
Han, Byung-Chul, Sobre el poder (trad. Alberto Ciria). Barcelona, Herder, 2016.
Jameson, Fredric, Archaeologies of the Future. The Desire Called Utopia and Other Science Fictions. Nueva York, Verso, 2002
Jappe, Anselm, “De lo que es el fetichismo de la mercancía (Introducción)”, en Karl Marx, El fetichismo de la mercancía (y su secreto) (trad. Diego Luis Sanromán y Luis Andrés Bredlow). Logroño, Pepitas de calabaza, 2014.
Krisis (Grupo) Manifiesto contra el trabajo (trad. Marta María Fernández). Bilbao, Virus, 2002.
Marx, Karl, El capital, Tomo I, Vol 1., (trad. Pedro Scaron). México: Siglo XXI, 2010.
Mbembe, Achille, Critique de la raison négre. Paris, La Découverte, 2013.
Oyarzún, Pablo, “On the Concept of Authority.” CR: The New Centennial Review, vol. 11, núm. 3, 2011.
Semprun, Jaime, L'abîme se repeuple. París, Editions de l’Encyclopédie des Nuisances, 1997
Veraza, Jorge, coord. Los peligros de comer en el capitalismo. México, Itaca, 2007.
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica