Releyendo a Marx ante el Siglo de la Gran Prueba: fetichismo, termodinámica y crisis socioecológica
Paraules clau:
Marx, crisis socioecológica, fetichismo, termodinámica, estructuralidad económicaResum
Este artículo analiza la vigencia de las coordenadas marxianas, interpretadas desde la óptica de las nuevas lecturas de Marx, en un siglo en el que la crisis socioecológica se ha convertido en el desafío histórico central. Partiendo de una revisión de la recepción ecologista de la obra de Marx, tanto por parte del marxismo como de la economía ecológica, se defiende que la conexión entre teoría del valor y fetichismo en Marx es esencial para explicar la tautología autodestructiva del capitalismo. Pero simultáneamente se detectan, a la luz de los aportes de ciencias como la termodinámica, inconsistencias importantes en el planteamiento marxiano. Estas obligan a replantear algunos de los presupuestos fundamentales del proyecto emancipador socialista, concebido la influencia de mitos y expectativas propias de la fase ascendente de la industrialización que ya han quedado ecológicamente refutados.
Descàrregues
Referències
Jorge RIECHMANN. 2014. Un buen encaje en los ecosistemas, Madrid: La Catarata.
Wolfgang HARICH. 1978. ¿Comunismo sin crecimiento?, Barcelona, Ediciones Materiales.
John Bellamy FOSTER. 2004. La ecología de Marx. Materialismo y naturaleza. Barcelona, El Viejo Topo.
José Manuel NAREDO. 2015. La economía en evolución, Madrid, Siglo XXI, 2015.
Michael HEINRICH. 2008. Crítica de la economía política, Madrid, Escolar y Mayo ediciones.
Felipe Martínez MARZOA. 1981. La filosofía del capital [en línea].
Karl MARX. 2008. El Capital, libro primero, tomo I, Siglo XXI.
Karl MARX. 1971. Elementos fundamentales para la crítica de la economía política [Grundrisse], tomo I, Madrid: Siglo XXI.
Robert KURZ. 1991. O colapso da modernização [en línea].
Nicholas GEORGESCU-ROEGEN. 1996. La ley de la entropía y el proceso económico, Madrid, Fundación Argentaria.
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Aquells autors que pugliquin en aquesta revista accepten els següents termes:
- Els autors conservaran els seus drets d'autor i garatiran a la revista el dret de primera publicació de la seva obra, la qual estarà simultàniament subjecte a la Llicència de reconeixement de Creative Commons que permet a tercers compartir l'obra sempre que s'indiqui la seva autoria i la seva primera publicació en aquesta revista.
- Els autors podran adoptar altres acords de llicància no exclussiva de distribució de la versió de l'obra publicada (p. ex.; depoditar-la en un arxiu telemàtic institucional o publicar-la en un volum monogràfic) sempre que s'indiqui la publicació inicial en aquesta revista.
- Es permet i es recomena als autors difondre la seva obra a través de Internet (p. ex.: en arxius telemàtics institucionals o en la seva pàgina web) abans i durant el procés de tramesa, la qual cosa pot produir intercanvis interessants i augmentar les cites de l'obra publicada.
Confidencialitat de les dades:
- Constelaciones. Revista de Teoría Crítica garanteix que les dades que ens trameti sols s'utilitzaràn per atendre les seves demandes manidestades en aquest missatge.
- Les seves dades no seran cedides a altra part.
- Quan ho desitgi pot solicitar que les seves dades siguin eliminades dels nostres registres.Teoría Crítica